Çalışma Saatleri: 7/24
 Otomobillerde Jel Akü Kullanımı

Otomobillerde Jel Akü Kullanımı

Jel aküler hem kullanım yönüyle hem pratikliğiyle otomobillerde sıkça tercih edilir. İçerisinde çevreye zarar verecek herhangi bir madde bulundurmadığından doğa dostu olarak nitelendirilebilir. Uzun ömürlü olması, yüksek ısıya karşı dayanıklı olması sayesinde birçok alanda olduğu gibi otomobillerde de jel akü tercih ediliyor. Firmamız size en kaliteli şekilde hizmet vermeye devam etmektedir.

Akü Nedir?

Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eder ve gerek duyulduğunda araca elektrik enerjisi olarak verir. Akü ilk olarak çalışması için marş motoruna elektrik enerjisi verir. Araç motoru çalışmadığında alıcılara akım gönderir. Motor çalışırken elektrik düzeneğinde voltaj ve amperaj’ı dengeler bu durum yüksek devirlerde alternatörün ürettiği voltaj çok yükseldiğinden alıcılar da zarar meydana gelmesini önler.  Böylelikle akü alternatörün ürettiği akımın belirli bir miktarını üstlenerek aşırı voltajın yükselmesini engeller.

Jel Akü Nedir?

Teknolojinin hızla ilerlediği şu günlerde kurşun asit akü yerine artık jel akü kullanılmaktadır. Jel akünün içerisinde sıvı elektrolit değil, jel elektrolit bulunur. Akü içerisinde bulunan jel kıvamlı sülfürik asit ve isli silika ile homojen olarak karıştırılarak ortaya çıkar. Jel akü aşırı sıcaklık ve titreşime karşı zarar görmemesi sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarında örneğin; güneş enerjisi sıklıkla tercih edilir.

Jel aküyü başka akülerden ayıran ilk özellik derin deşarj sağlamasıdır. Derin deşarj aküler deşarj olup yeniden şarj edildiği zaman içerisinde bulundurduğu kimyasal yapı herhangi bir zarar görmemesi olarak adlandırılır. Bu yüzden her şarj edilişten sonra başka akülere kıyasla jel akünün kullanım ömrü uzun olur ve verimliliği de azalmaz.

Jel Akülerin Çalışma İlkeleri

Jel aküler dönüşüm ilkesiyle çalışır. Bu durum jel akü içerisinde ki gaz halde bulunan elementlerin yoğunlaşıp, kimyasal tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkar. Jel akülerin içeresinde özel olarak üretilen valf sistemi bulunmaktadır. Valf sistemi akü içerisinde bulunan gazların dışarı çıkmasını engeller. Bu sayede aküde ki su kaybı engellenir. Sulu akülerde de görüldüğü gibi başka bir sıvı eklenmesine gerek kalmaz. Bu sayede akü verimliliği artar ve uzun ömürlü kullanım sağlanır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.